Soplówka jeżowata na układ pokarmowy i nie tylko

Naturalny Gabinet

Naturalny Gabinet

Soplówka jeżowata na układ pokarmowy i nie tylko

Chcąc wzmocnić organizm warto pomyśleć o grzybie leczniczym należącym do makrogrzybów podstawkowych z rodziny soplówkowatych, czyli Soplówce jeżowatej, potocznie zwanej lwią grzywą. Grzyb ten od dawna wykorzystywany jest w medycynie chińskiej jako lek na wiele schorzeń w obrębie nerek, żołądka, wątroby, śledziony, a także przy zaburzeniach pracy serca. Jednakże najpowszechniej stosowany jest przy leczeniu układu nerwowego. 

W fungoterapi (odłam ziołolecznictwa zajmujący się leczeniem grzybami) wykorzystuje się głównie preparaty uzyskane z grzybni bądź owocni Soplówki jeżowatej. Ma ona szereg właściwości, a tym samym zastosowań. Badania wykazały, że składnikiem aktywnym występującym w Soplówce są erinacyny oraz hericenony jak również aminokwasy, polisacharydy i minerały. Jest ona bardzo bogatym źródłem odżywczym, jak również leczniczym. 

 

Na co pomoaga Soplówka jeżowata?

Ze względu na swój skład, grzyb ten wspiera pracę mielinizacji oraz metabolizmu neuronów, przez co wpływa na prawidłowy przepływ impulsu nerwowego, a tym samym usprawnia procesy myślowe, czy też zapamiętywanie. Soplówka z powodzeniem jest stosowana w leczeniu układu nerwowego, w tym również choroby Alzheimera, Parkinsona czy też depresji. Od wielu lat „lwia grzywa” wykorzystywana jest także do leczenia dolegliwości układu pokarmowego, takich jak nieżyt i wrzody żołądka, dwunastnicy, czy przełyku. Ma także ochronny wpływ na ten układ poprzez właściwości odbudowujące błonę śluzową. Badania potwierdzają również regulujący wpływ Soplówki na poziom lipidów, czy też cholesterolu w układzie krwionośnym. Ten wspaniały i wszechstronny grzyb stymuluje układ odpornościowy, co poprawia wydolność organizmu oraz jego funkcje, a także utrzymuje równowagę wewnętrzną.

 

Jak przyjmować Soplówkę jeżowatą?

Przy zażywaniu Soplówki jeżowatej zaczyna się od małych ilości i stopniowo się te dawki zwiększa. Dawka zależna jest od ilości polisacharydów w niej zawartych. Można wzmocnić działanie Soplówki łącząc ją np. z Cordycepsem, czy też miłorzębem. Jej dodatkowym atutem jest fakt, że dotychczas nie odnotowano skutków ubocznych i każdy z powodzeniem może ją stosować. Wyjątkiem są osoby po przebytych przeszczepach. Oprócz medycznych zastosowań Soplówka jeżowata jest podawana jako przysmak, a ze względu na dużą zawartość białka, polecana jest przede wszystkim wegetarianom jako substytut mięsa. Jak widać Soplówka jeżowata zwana również „lwią grzywą” to prawdziwy skarb, nie tylko kulinarny, a zastosowanie go może przynieść wspaniałe korzyści osobom cierpiącym na wiele chorób lub po prostu tym dbającym o zdrowie.

Jeśli podoba się Tobie ten artykuł, udostępnij go znajomym

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Polub moją stronę na FB, aby być na bieżąco z moimi artykułami

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się na listę mailingową. Będę Cię informować o nowościach i różnych ciekawostkach. Nie martw się, Twoje dane są ze mną bezpieczne i nikomu ich nie przekażę. Maile będę wysyłać nie częściej niż raz w tygodniu.