Królowa wśród witamin – witamina C

Naturalny Gabinet

Naturalny Gabinet

Królowa wśród witamin – witamina C

W dzisiejszych czasach ludzie wciąż szukają idealnego środka na podniesienie odporności, czy zwalczenie chorób. Poszukują w różnych krajach i na różnych kontynentach coraz to nowszych, bardziej wymyślnych, bardziej skoncentrowanych specyfików. Szukają nietypowych połączeń i form, które miałyby uwolnić ich od choroby lub jej zapobiec. Zapominają jednak, że królowa jest tylko jedna – jest nia od dawna jest witamina C.

Zapomniana przez niektórych, a przez innych czczona, niezmiennie stoi na straży zdrowia. Jej moc wynika z bardzo silnych właściwości antyoksydacyjnych. Z chemicznego punktu widzenia wyróżniamy lewo- i prawoskrętną. Możemy ją również znaleźć w postaci askorbinianu sodu, czy też kwasu askorbinowego.

 

Niedobory witaminy C

Witamina C jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym, ponieważ jej niedobory objawiają się w postaci osłabionej odporności, niedokrwistości, czy też szkorbutu. Przy niedoborach utrzymuje się w organizmie od 8 do 40 dni ponieważ jej okres połowicznego rozpadu jest dość długi. Jednakże gdy mamy wystarczającą jej ilość, to organizm wydala ją w zaledwie 30 minut. Stąd też nie ma obaw co do jej kumulacji w organizmie.

 

Na co pomaga witamina C?

Zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę jest znacznie wyższe w przypadku stanów zapalnych, czy też chorobowych. Już przy bólu zęba jej zapotrzebowanie zwiększa się diametralnie, a co dopiero w przypadku cięższych chorób. Wraz z jej zapotrzebowaniem rośnie także jej tolerancja w ciele człowieka. Objawem jej przekroczenia jest biegunka, która zapobiega przedawkowaniu.

Można ją wykorzystać do leczenia wszelkich chorób, od przeziębienia czy grypy po nowotwory. Potwierdzono jej toksyczność dla komórek nowotworowych, co oznacza, że raka można z powodzeniem leczyć wlewami dożylnymi z askorbinianu sodu. Jest ona również bardzo pomocna w usuwaniu metali ciężkich z organizmu. Dodatkowo ma ona kluczowe znaczenie przy wytwarzaniu kolagenu, więc odgrywa ważną rolę w leczeniu osteoporozy, regeneracji stawów, a także wpływa na zdrowy wygląd skóry. Do jej wspaniałych właściwości zaliczyć można również to, że obniża poziom złego cholesterolu, a podwyższa stężenie dobrego. Jest konieczna do dobrego wchłaniania w przewodzie pokarmowym żelaza i wapnia. Poza tym ma kluczową rolę w zapobieganiu uszkodzeniom mózgu przez wolne rodniki, przez co wspomaga leczenie choroby Alzheimera, schizofrenii, stwardnienia rozsianego, choroby Parkinsona, a dodatkowo łagodzi objawy tych chorób. Należy jednak pamiętać, że osoby mające skłonności do kamieni nerkowych powinny ostrożnie stosować tę witaminę.

Jednak nie zapominajmy, że najlepsza jest oczywiście naturalnie występująca w owocach czy warzywach. Zjadając zalecane przez dietetyków co najmniej 0,5 kg owoców i warzyw dziennie z pewnością dostarczymy jej do organizmu. Najwięcej jest jej w natce pietruszki, czarnej porzeczce, czerwonej papryce cytrusach, czy naszej polskiej kiszonej kapuście.

Każdy z nas chce być zdrowy, dlatego też dążenie do tego jest czymś naturalnym. Gdy jesteśmy zdrowi to najlepiej się czujemy, mamy największe możliwości, wiele zadań z łatwością realizujemy. Jednak poszukując różności mających nam przywrócić zdrowie lub je utrzymać, nie zapominajmy o królowej wśród witamin, witaminie C.

Jeśli podoba się Tobie ten artykuł, udostępnij go znajomym

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Polub moją stronę na FB, aby być na bieżąco z moimi artykułami

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się na listę mailingową. Będę Cię informować o nowościach i różnych ciekawostkach. Nie martw się, Twoje dane są ze mną bezpieczne i nikomu ich nie przekażę. Maile będę wysyłać nie częściej niż raz w tygodniu.